Elektra informatie

Elektra is iets wat iedereen dagelijks gebruikt en wat je in elke woning tegen komt. Door de jaren heen zijn we meer elektra gaan gebruiken. Denk hierbij alleen al aan de toename door het gebruik van computers. Hierdoor is de hele elektrische installatie in een woning veranderd. De normen hiervoor zijn strengen geworden en de veiligheid is verbeterd. Dit door het gebruik van VD-draad (vinyldraad-draad) en door de toepassing van aardlekschakelaars.

Nog meer over elektra

Naast veiligheid en gebruik is er ook iets veranderd in de toevoer van elektra in een woning. In veel woningen zit een 1 fase aansluiting, de hedendaagse nieuwbouwwoningen beschikken veel over een 3 fase aansluiting. Dit is nog idealer voor bijvoorbeeld de toepassing van zonnecollectoren of bij het gebruik van een warmtepomp. Een 3 fase elektra aansluiting kan meer stroom verbruik aan.

Elektra besparen met Domotica

Door het gebruik van domotica, denk hierbij aan slimme systemen die ook luxe toevoegen in uw woning. Het is met domotica mogelijk om de lampen afzonderlijk te besturen of de gordijnen dicht te doen via het systeem. Door een juiste toepassing zijn systemen in te stellen dat ze energievriendelijk zijn. Hiermee vergroten ze luxe maar verbruiken ze niet per se meer elektra.

Wij bellen u graag!

U kunt het het privacy beleid inzien op de door ons ingerichte pagina. Wij gaan secuur om met uw gegevens.

Welke schakelaars komen het meest voor in uw meterkast?

Installatie automaat

elektra aardlekautomaat

Een installatie automaat schakelt bij overbelasting de stroomkring uit. Bij een kortsluiting schakelt de automaat direct uit. Een installatie automaat dient als groepsbeveiliging of als groepsschakelaar. Dit apparaat is al erg veilig en is vaak toegepast. Dit is de voorloper op de veel gebruikte aardlekschakelaar.

Aardlekschakelaar

elektra aardlekschakelaar

De aardlekschakelaar wordt tegenwoordig vrijwel standaard gebruikt. Deze is extra veilig en schakelt af bij een lekstroom van 30 milliampère of in sommige varianten bij 300 milliampère.  Dit kan per schakelaar verschillen. Bij een aardlekschakelaar is ook een beschermingsleiding noodzakelijk. Deze beschermt mensen tegen een stroomdoorgang via het lichaam naar de aarde.

Aardlekautomaat

elektra aardlekautomaat

Een aardlekautomaat is een combinatie van een aardlekschakelaar, een installatie automaat en een groepsschakelaar. Deze wordt vaak toegepast als groep of in een uitvoering als kookgroep. Bij een kookgroep is betreft het een dubbele groep.

De meest voorkomende bedrading

Het gebruik van kabel is afhankelijk waar deze dient te worden toegepast. Zo zijn er varianten die een dunner draad hebben (1,5mm2) en worden gebruikt als schakeldraad. De meest toegepaste variant (voor o.a. stopcontacten) is 2,5mm2 draad. Wat betreft draad dikte en hoeveelheid aders is divers en te bepalen per toepassing

YMVK-kabel:

Deze kabel is veel gebruikt en geschikt voor installaties tot circa 1000 volt. Deze kabel is te verkrijgen in diverse diktes en een YMVKas kan worden gebruikt als grondkabel. Deze beschikt dan ook over en extra bescherming.

XMVK-kabel:

Dit type kabel wordt ook veel gebruikt binnen de woningbouw. Deze is dunner en is niet verstandig om te worden gebruikt in de grond. Voor binnen gebruik, voor bijvoorbeeld de aansluiting van een stopcontact is deze kabel ook geschikt. Vaak is deze iets goedkoper maar omdat YMVK meer mogelijkheden heeft en de prijs niet veel verschilt wordt deze kabel steeds minder vaak toegepast.

Aarding stelsel;

Randaarde is bij nieuwbouw woningen een standaard. Hiermee wordt de stroom lek veilig afgevoerd en wordt de installatie uitgeschakeld. Hiermee wordt de veiligheid in en woning vergroot, bij een correcte aansluiting is de kans erg klein dat u iets overkomt als er een stroom lek is.

TT Stelsel:

Dit stelsel is nog veel gebruikt. Het systeem (in de woning) heeft een eigen aardingsvoorziening. Bij de meterkast is een aardpen geslagen en daar gaat de lekstroom heen als deze er is binnen de installatie.

TN-S Stelsel:

Dit systeem komt steeds vaker voor. In de woning is geen eigen aardingsvoorziening. De randaarde wordt aangeleverd door de netbeheerder. Dit systeem is bijvoorbeeld ideaal bij sommige soorten bodemgesteldheid.

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij zijn te bereiken op 053 - 209 77 93 of via info@fixwell.nl. Ook kunt u het contactformulier invullen en dan nemen wij contact met u op.

Voor een AJAX Alarmsysteem kunt u meer informatie vinden op 123Alarmsysteem.nl