Auto thuis opladen met eigen oplader.

auto thuis opladen

Auto thuis opladen kan met 1 fase of 3 fase aansluiten. Wat is het verschil?

Auto opladen via een 1 fase aansluiting.

Het is mogelijk om een auto op twee manier op te laden (dit los van de dynamo of zonnecellen in de auto die tijdens het rijden bijladen). De meest eenvoudige manier is om een auto op te laden via een één fase aansluiten. Hiermee kunt u met een normale stekker de auto opladen. In de meterkast dient hiervoor een kleine aanpassing te worden gedaan. Er wordt dan een aardlekautomaat of groep met aardlekschakelaar (indien nodig) bijgeplaatst. Het opladen van de auto duurt dan wel lang, denk hierbij aan 8, 10 of zelfs 16 uur voordat deze is opgeladen.

Wat houdt loadbalancing precies in?

Dit is een module die wordt geplaatst in een 1 fase meterkast. Deze loadbalancing module meet hoeveel stroom er in de woning nodig is en hoeveel er dan overblijft voor het opladen van de auto. Sommige laadpalen beschikken over een eigen loadbalancing module. Deze module is een mooie toevoeging en zorgt ervoor dat de hoofdschakelaar niet wordt uitgeschakeld. Het nadeel is dat het opladen van de auto nog steeds lang duurt aangezien het vermogen laag is.

Auto thuis opladen via een 3 fase aansluiting.

Voor het opladen van de auto is dan wel een zwaardere hoofdaansluting nodig, deze is aan te vragen bij de netbeheerder. Vaak worden hier eenmalig kosten voor maar betaalt geen extra bedrag voor het vast recht. De hoofdzekering wordt dan 3 keer 25 ampere. Nieuwbouw woningen worden vaak al voorzien van 3 fase (3x25 ampere).

Feitelijk komt er op 3 draden spanning binnen in de woning en is het vermogen om een auto op te laden dan groter. Ook is dit beter aangezien het verbruik van de woning ook over deze drie draden plaats vindt. Hiermee kan een auto sneller worden opgeladen en in combinatie met zonnepanelen is dit ook goedkoper. Naast de hoofdaansluiting dient de groepenkast wel te worden vervangen, dit wordt een 3 fase groepenkast. Deze kast is dan passend voor de hoofdaansluituing en is niet altijd groter maar heeft een aantal en de mogelijkheid voor zwaardere automaten (groepen) en aardlekschakelaars.

 

Advies of een offerte ontvangen? Vul dan het formulier in en wij nemen contact met u op.


U kunt het het privacy beleid inzien op de door ons ingerichte pagina. Wij gaan secuur om met uw gegevens.

Voor vakwerk kunt u ook in contact komen met een vakbedrijf in uw regio. Kijk dan eens op Elektra-offerte.nl.